Mammas slekt: 13. Margit Jonsdatter 1843-1884

Margit Jonsdatter ble født i 1843 og vokste opp på husmannsplassen Kveen (Trøimseie) i Hemsedal som eneste jenta i ungeflokken til Jon Torstensen (1797-1872) og kona Sigri Knutsdatter (1801-1855). Margit sleit hele livet med sykdommer i åndedrettssystemet og døde også av strupetuberkulose på "Byens sykehus" i Oslo i 1884, kun 41 år gammel. Men før den tid, og før
hun reiste til Oslo etter konfirmasjonen i 1860, jobbet hun som tjenestepike på storgården Trøim. Her skjedde det noe som viser at det var humor i ungjenta fra Kveen....

"Keiser Dal" var en omstreifende bygderaring som vandret rundt på hele Østlandet i over 40 år. Hans egentlige navn var Gunder Gundersen, og han levde i perioden 1806-1871. Han ble født på gården Keiserud i Åsnes i Hedmark av foreldre Gunder Olsen og Madsi Augustindatter f. Dal, derav Gunders selvpåførte kallenavn "Keiser Dal". Hans varemerke var en sliten uniformsfrakk med diverse medaljer, ordner, bjeller osv. Han festet alt han fikk tak i og fant av glitter og stas på den gamle frakken sin og var så utrulig redd for den at han aldri tok den av seg, ei heller om natta. Av den grunn sov han også alltid sittende i en stol.

"Keisern" var en taletrengt person og en flink forteller av sanne og ikke fullt så sanne historier. Og selv om folk flest så på han som en raring, var han allikevel godt likt og fikk både kost og losji hvor hen han kom. Det var ved ett slikt tilfelle, da han overnattet på storgården Trøym, at min tippoldemor Margit tok ryggtak på sovestolen og la både den og "Keiser Dal" i bakken :)...Hva som skjedde etter dette, vites ikke :)

Kilder: Kirkebøker fra Gol prestegjeld, Hemsedal annekssokn. Oslo byarkiv, Pasientjournal fra "Byens sykehus". Hemsedals Slektshistorie 1693-1975. Thor Gotaas "På loffen", Årbok fra Hadeland.